
Aşırıya Kaçarsanız Yanlışa Düşersiniz
- 18 Temmuz 2017
- 0 comments
- Serhat PELVANLAR
- Başlık; Farkındalık
- 4
– Aşırıya kaçma durumu düşünce düzeyinde de olabilir, yapılan eylem düzeyinde de olabilir.
– Yemede ve içmede aşırıya kaçarsak sağlığımızı gereksiz yere tehdit etmiş oluruz. Duygu ve düşüncelerimizde aşırıya kaçarsak yaşadığımız hayatı yavaş yavaş zehir ile dolduruyoruz. Bu durumların günlük hayattaki karşılıklarına bakarsak; ilk olarak spordan başlayalım. Herhangi bir takımı destekleyen kişiler ile aşırı düzeyde kendini o takıma bağlayıp insanlar ve durumlar karşısında objektifliğini kaybeden kişiler (taraftarlar) arasında açık bir fark vardır. Bu aşırılığa kaçan insanlar, kişiler ve durumlar karşısında nefret kusarken karşıt olduğu bir durumda zarar vermeye kadar gidebilecek kontrolsüz kişiler haline gelebiliyorlar.
– Siyasete bakacak olursak, siyasi herhangi bir partiyi destekleyen kişilerde de bu durum karşımıza çıkıyor. Karşıt olduğu partiyi destekleyen kişilere karşı nefret duyma, hakaret etme, hor görme, aşağılama durumları ortaya çıkıyor. Kendini haklı, iyi, güçlü gören kişiler diğer partiyi destekleyen kişilerin ölmelerini, yok olmalarını isteyecek kadar iğrençleşiyorlar. Tabi ki burada parti kisvesi altında silah, uyuşturucu satan, insanların ölümüne sebebiyet veren partileri dışarıda tutmak gerekiyor. Çünkü böyle partiler tüm insanlığa ihanet ediyorlar. Burada başka bir aşırılığa dikkat çekmek gerekiyor. Körü körüne destekledikleri partilerin yanlışlarını göremeyen gözler diğer partide olan iyilikleri görmek yerine kötülüklere odaklanıyorlar. Aşırılıktan dolayı burada da at gözlüğü durumu ortaya çıkıyor. Kendi düşünce ve yargılarından dolayı oluşan durumları idrak etmede ve tepki vermede yetersizlik ortaya çıkıyor. Bu aşırılıkları ifade etmek için genelde sosyal medya kullanılıyor. Ve kendini aşırıdan uzak tutan insanların yaşamları bile bu aşırıya kaçan insanlar yüzünden etkileniyor. Belki de iyi birşeyler için savaştıklarını, mücadele ettiklerini ve savunduklarını sanan insanlar aşırıya kaçtıkları her an iyilik yerine kötülük ortaya çıkarıyorlar. Bunlar gibi iyi ve kötü ne yaparsak ne düşünürsek aşırıya kaçtığımız her an yanlışın içine dahil oluruz.
– Yapmamız gereken ise çok açık. Bir düşünce, bir takım, bir parti, bir ideoloji, bir din, neyi destekler neyi savunursak savunalım aşırılığa kaçmamak için kendimizi olaylardan gün içerisinde 5 – 10 dakika uzaklaştırmamız gerekiyor. Olaylara tamamen yabancıymış gibi kuş bakışı ile her açıdan bakarak, karşı olduğumuz düşünce yapısına sahip kişilerin yerine kendimizi koyarak yani empati yaparak kendi düşüncelerimizi, yargılarımızı şekillendirmemiz gerekiyor. Birşeylere kızabilirsiniz, sinirlenip aşırıya kaçmaya yönelebilirsiniz. İşte bu durumlarda da derin nefes alıp verip aklınıza şu düşünceyi getirmeniz gerekmektedir.
– ‘’ Benim şu anda vereceğim tepki ne bana ne de onlara katkı sağlayacak. Eğer ben düşüncelerimin ve duygularımın doğruluğuna inanıyorsam inanmaya devam edeceğim. Fakat benim inandığım doğrular başkalarının doğruları olmak zorunda değil. Onların doğruları bana ters gelse de ben kendi doğrularımı özgürce yaşarım ve savunurum. Hainlik, ölüm ve zulüm durumları dışında kendi doğrularımı ifade eder ve yaşarken mantık çerçevesinde hareket etmeyi tercih ederim. Çünkü iyi yada kötü yönde bir aşırılık gösterirsem yanlış yapmış olurum. İstediklerimi elde edemem. O yüzden ben denge de kalmayı seçip bakış açımı genişletiyorum. Herkese ve her şeye empati ile yaklaşıyorum. Aşırılıktan dolayı hiçbir canlıya zarar vermiyorum. Tüm canlıları sevmeyi tercih ediyorum. Özgür düşünmemi ve inanmamı engelleyen her duruma tepki gösteriyorum. Bu düşünceyle yaşamımı şekillendiriyorum.’’
– İşte bu düşünceyi aklımıza her getirdiğimizde aşırılıktan dolayı yanlışa düşmekten kurtulacağız. Ve de hem kendi yaşamımızı hem de başka yaşamları güzelleştirebilmiş olacağız.
Paylaş
Paylaş
Yazar Hakkında
Etiketler
- aşağılama
- aşırı
- aşırıyakaçarsanızyanlışadüşersiniz
- aşırıyakaçmak
- bakışaçısı
- dahagüzelbirdünyamümkün
- dikkatçekmek
- Din
- düşmek
- düşünce
- Duygu
- empati
- Etki
- Fedakarlık
- futbol
- görmek
- Göz
- Güçlü
- horgörme
- ideoloji
- iğrençleşmek
- ihanet
- İyi
- iyiörnekol
- kaçmak
- karanligaisiktutun
- karanligaisiktutundergisi
- karşı
- kötü
- Kötülük
- Mücadele
- Nefret
- nefretduyma
- örnekol
- parti
- politika
- Sağlık
- Savaş
- siyaset
- spor
- takım
- taraftar
- tehdit
- tepki
- Ters
- yabancı
- yanlış
- yanlışadüşmek
- yargı
- yetersizlik
- zarar
- zulüm